JamboMama! in Bunda gaat tweede fase in


Het startproject JamboMama! voor veilig moederschap in Bunda is afgelopen. We bereiden ons nu voor op een tweede fase in de Lake zone omdat Bunda ons leerde dat leden van plattelandsgemeenschappen en hun gezondheidszorgsystemen graag het digitale tijdperk in willen.

Ze ervaren aan den lijve hoe stroef en onvruchtbaar de communicatie vaak is tussen henzelf als (zwangerschaps)zorgzoekers en het medisch personeel als –zorgverleners. Daarom zien ze in hoe het gebruik van de app levensbedreigende vertragingen kan verhelpen in het zoeken naar en geven van zorg. Hoe het kan helpen gendervooroordelen te overwinnen en plattelandsvrouwen sterker te maken.

Ze begrijpen en willen deel uitmaken van een sociale omslag: van opgelegde kraamzorg naar zorg die wordt voorgesteld, toegelicht en wachtn op instemming van de vrouw; van gegevens die ontoegankelijk zijn wanneer je ze het meest nodig hebt naar vitale informatie binnen handbereik. Wel begrepen, maar niet beheerst. De proefgebruikers moet nog flink oefenen en de ontwikkelaars moet nog meer maatwerk leven op basis van gebruikersfeedback.

In deze tweede fase gaat de remake waar we met Dure Technologies de laatste hand aan leggen, gebaseerd op feedback van het proefdraaien, de lucht in. De modules Hoe gaat het met je zwangerschap? en Hoe groeit de baby? worden zeer gewaardeerd, merkten we. De uitleg over de vele prenatale testen (bijv. Waarom bloeddruk meten?) vindt ook gretig aftrek, zowel bij de moeders als de zorgverleners. Het helpt de moeders om de prenatale controles te begrijpen en de zorgverleners om uit te leggen wat ze doen en waarom.

Uit onze ervaring in Bunda concluderen we dat het achterland van de grote steden, van de dorpsgemeenschappen tot het rurale zorgsysteem, deze verschuiving van passief ondergaan naar een mondigere medewerking van de patiënt/cliënt wel zien zitten en er in betrokken willen worden.

Meisjes en vrouwen zijn het meest achtergesteld, dus zij komen bij ons op de eerste plaats. Ze zijn er klaar voor in de zin dat ze het willen, maar het proces is traag, moeizaam en vol valkuilen. We scoren ook, het leven van enkele moeders en baby’s werd gered dankzij een snellere interventie in het proefprojectgebied. En daar ging het toch om!

Terwijl SAHFA als beweging en JamboMama! als concept hun weg vinden, moet er aan JamboMama! als app nog wel wat gesleuteld worden voor het het gebruiksvriendelijke, robuuste, multifunctionele, interactieve platform is dat kan worden uitgerold in diverse achtergebleven rurale gebieden die ook digitaal zijn verwaarloosd. Maar met het formidabele team van Dure Technologies in India, en met Kala in Genève, Deo in Mwanza en extra testers en adviseurs verspreid over de aardbol zijn we er nu bijna. Een nieuw jaar, een nieuw begin!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *