Verkenningsmissie in Angiya, Kenia


SAHFA-voorzitter Laetitia van Haren is in april op verkenningsmissie geweest in Angiya, Homabay county, West Kenia, om te beoordelen of The Good Sheperd Hospital, gerund door de Medische Missie Zusters, gebruik zou kunnen maken van de JamboMama! app. Ze was onder de indruk van al het goede werk dat nu al verricht wordt, zoals ze hieronder uitlegt.

‘Wat uniek is aan deze aanbieder van primaire gezondheidszorg is de zeer respectvolle interactie met de patiënt/cliënt in alle diensten aangeboden door de reproductieve zorg en moeder- en kindzorg, of het nu gaat om zwangerschapscontrole, TB- of HIV-controles en –begeleiding, of inentingen. In de mobiele klinieken, in bijvoorbeeld een dorpsschooltje waar de kinderen die dag dan lekker vrij hebben, werken op soms maar 20 m2 verloskundige, verpleegkundige, patiëntenbegeleiders en een vertegenwoordiger van Linda Mama harmonieus samen. Linda Mama is de naam van de nationale zorgverzekering die moeder-en kindzorg (inclusief de bevalling, ook keizersnedes) voor iedereen vergoedt.

Zo wordt een keer per maand het dorpsschooltje van Mirari omgetoverd tot een polikliniek waar moeders met hun jonge kinderen komen voor inentingen, zwangerschapscontrole, TB- en HIV-testen en -behandelingen en standaardkuren zoals ontworming en foliumzuur tegen bloedarmoede. Ze krijgen ter plekke medicatie en advies, en inentingen voor henzelf en hun kinderen. Alle zorgverleners werken rustig en effectief samen zodat de moeders zich veilig voelen. Ze luisteren daarom goed, durven vragen te stellen en worden zo actieve cliënten in plaats van passieve patiënten.

Kortom, de communicatie tussen aanbieder en patiënt is uitstekend in Angiya, maar meer vrouwen in het werkgebied van deze medische hulppost zouden van de uitstekende zorg kunnen profiteren als de reikwijdte van het medisch personeel en de patiëntenbegeleiders werd vergroot met de JamboMama! app. Deze hulppost heeft geen O.K., dus gevallen waar chirurgie, bloedtransfusie en beademing aan te pas komen worden doorverwezen naar het ziekenhuis van Rongo. De JamboMama! app zou dit soort doorverwijzingen kunnen verbeteren en bespoedigen, en zo nog meer levens redden.

Tijdens de twee workshops die SAHFA in het ziekenhuis van Angiya heeft georganiseerd, deden deelnemers enthousiast mee en wilden ze graag met de app verder. Maar Zr. Gaudencia is zich bewust van de implicaties voor het hele systeem en ter zake de vertrouwelijkheid en heeft ons daarom wat meer bedenktijd gevraagd. SAHFA heeft vier telefoons achtergelaten om mee te oefenen. Over twee maanden nemen we de balans op en geven we u een update. In de proeftijd zal het personeel niet met echte patiëntengegevens oefenen maar met zelfverzonnen avatars.’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *