JamboMama! app: ontwikkelingen


Het software bedrijf Dure Technologies, dat de tweede versie van de JamboMama! app heeft gebouwd, gaat de feedback verwerken van de testgebruikers van deze nieuwe versie. Mogelijke bugs repareren en een Tanzaniaanse programmeur inwijden in het beheer van de app, inclusief correcties en aanvullingen, en onderhoud, hoort hier ook bij. 

Deze programmeur/beheerder zal daarna zelfstandig de app in de lucht houden en doorontwikkelen: dat gaat van kleine correcties in telefoonnummers e.d. tot aanpassingen in medisch advies en leefregels. Het protocol voor zwangerschapsbegeleiding evolueert overal. Via onze app kunnen de nieuwste inzichten direct toegankelijk worden gemaakt, ook in rurale gebieden ver van de hoofdstad.

Onze Tanzaniaanse programmeur is al aardig vertrouwd met de ins and outs van de app. Hij heeft zowel de eerste als de tweede versie goed bestudeerd. Na de hand-over van Dure Technologies verwachten we daarom dat de Afrikanisering van het onderhoud en de doorontwikkeling van ons digitale JamboMama! platform soepel en duurzaam zullen zijn. De Afrikanisering van de app als concept voor moderne rurale moeder-en kind zorg en als technisch product is een van onze hoofddoelen voor dit jaar.

Reizen naar Tanzania kan vanwege de pandemie pas als vaccinatie mogelijk is. Tot het zover zijn geduld en aanpassing de enige opties en blijven we aangewezen op virtuele communicatie. Al is de verbinding met India en Tanzania vaak niet zo best, het lukt ons toch om de samenwerking voort te zetten. Ook kunnen we onze missies des te grondiger voorbereiden zodat ze efficiënter zullen zijn als de reisbeperkingen eindelijk opgeheven zijn.

Missie naar Congo

Missie? Ja, want een reis naar DR Congo hoort ook bij de plannen die afhangen van het verloop van de pandemie en de inenting tegen Covid. Het gaat om een bezoek aan het project van SAHFA-Congo in de provincie Kwilu, samen met Angélique Mayele (mede-oprichtster SAHFA-Congo), om te bekijken wat er moet gebeuren ter voorbereiding van het invoeren van de app, vanuit hun kraamkliniek in Kalo.

Dat houdt in:

  • de staat opmaken van de prenatale, verloskundige en postnatale zorg waar JamboMama! de gebruiksters mee zou verbinden;
  • achterhalen wie er al een smartphone heeft en hoe deze worden opgeladen;
  • wat voor training de rurale eerstelijns zorgverleners, de moeders, de dorpsgemeenschappen en de rurale gezondheidswerkers behoeven;
  • bekijken of traditionele vroedvrouwen misschien kunnnen (en willen) worden omgeschoold tot dorpsmentoren van zwangere vrouwen, en ze de JamboMama! app daarvoor leren gebruiken. In plaats van thuisbevallingen te doen zonder medische kennis of mogelijkheden om in te grijpen zouden ze de vrouwen kunnen gidsen en zorgen dat ze tijdig voor de bevalling naar een medisch centrum gaan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *