Tanzania: Biharamulo, deel 2: er komt een JamboMama! health shopIn Biharamulo, West-Tanzania, is het JamboMama! introductie project afgelopen van PALES, een lokale ngo. De interesse is gewekt en de medische en paramedische staf en de aanstaande moeders zelf waren enthousiast over de app. Smartphones zijn echter nog niet wijd verspreid en de telefoons veranderen bovendien vaak van eigenaar, dus regelmatig privegebruik is nog een uitzondering. Maar JamboMama! gaat niet alleen over digitaal communiceren, het kijkt ook naar aangeboden zorg door de ogen van de aanstaande moeder. Zo ontdekte PALES dat de barende vrouwen in een stinkende ruimte moesten liggen, vond de oorzaak en slaagde erin de hygiëne en het comfort op de “weeën” zaal van een medische post te verbeteren, tot grote opluchting van de vrouwen.

In de tweede fase wordt een JamboMama! shop geopend. Vrouwen kunnen daar tegen scherpe prijzen kopen wat ze mee moeten brengen voor de bevalling in een medisch centrum en ze kunnen er hulp krijgen voor hun app: het juiste drukje op de juiste plek is vaak genoeg om weer verder te kunnen. Er wordt ook door digitale media ondersteund advies verstrekt over gezonde voeding, het belang van vaccinatie en fit blijven, met voldoende rust maar ook lichamelijke activiteit.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *