JamboMama! app: nieuwste ontwikkelingen


De belangstelling voor JamboMama! groeit gestaag. Er zijn nu vier locaties in DR Congo waar de app wordt ingevoerd: in Uvira, in Kolwezi, in Zuid-Kivu en in Itere Mbang, in de provincie Kwilu. Een testproject in een arme wijk van Kinshasa is in voorbereiding.

Omdat internet in Tanzania overal begint door te dringen gaat de app naar een model dat ervan uitgaat dat je overal bereik hebt, maar in Congo vragen ze om om een uitvoering die ook zonder bereik kan draaien en die de data oppikt zodra er even bereik is. Daar wordt nu aan gewerkt.

In Tanzania heeft de rurale medische post La Vie de JamboMama! app ingevoerd. De vrouwen zijn er heel blij mee. Ze maken ruim gebruik van de berichtenfunctie om hun zorgverlener vragen te stellen over hun zwangerschap. We merken steeds weer hoe groot de honger naar kennis en communicatie is in afgelegen en arme gebieden, of het nu in Congo of Tanzania is. Vrouwen zien dat de app echt helemaal voor hen is. Ze voelen zich gerespecteerd en gesteund en als volwassenen behandeld .

We moeten nu snel de omslag kunnen maken naar een professionalisering van de ondersteuningsteams voor de installatie van de app in een lokaal gezondheidssysteem. Het personeel moet goed opgeleid en betaald zijn, in kleine bedrijven die betaalde contracten aangaan met medische centra en zones die de app in hun dienstenpakket willen opnemen. Er is maar één gebied waar digitale vaardigheden en de internetomgeving (bezit van smartphones en betrouwbaar bereik) zodanig zijn dat initiatiefnemers geen financiële hulp nodig hebben, alleen technische ondersteuning. Maar dit is de uitzondering.

Als deze hobbel genomen is kan JamboMama! echt laten zien wat het kan doen voor aanstaande moeders en kraamvrouwen. Ook jonge meisjes hebben baat bij de applicatie om tienerzwangerschappen te voorkomen, want JamboMama! staat vol met essentiële informatie over conceptie en zwangerschap. Zoveel jonge meisjes hebben er geen idee van hoe dat allemaal werkt. We moeten een einde maken aan deze dodelijke onwetendheid. Samen gaat ons dat lukken!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *