Internationale Vrouwendag 2022


Op deze dag die ons vreugde zou moeten brengen denkt SAHFA in de eerste plaats aan de vrouwen en meisjes van Oekraïne. Onzegbaar is hun lijden, de vernietiging van hun leven en alles wat hen dierbaar is. Dit jaar zal tijdens de jaarlijkse VN-conferentie over de status van de vrouw speciale aandacht worden besteed aan de bijdrage van vrouwen in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (in het Engels STEM: science, technology, engineering and mathematics) en hoe meisjes kunnen worden aangemoedigd om deze vakken ze kiezen in het vervolgonderwijs.

Als het aantal vrouwelijke wetenschappers in STEM toeneemt, zou ons dit wellicht meer vreedzame en praktische toepassingen opleveren die levens redden in plaats van ze te vernietigen. JamboMama! is een voorbeeld van zo’n product, ontworpen door een vrouwelijke antropoloog en ontwikkeld door IT’ers en verloskundigen doordrongen van het recht op leven en welzijn van zwangere vrouwen.

JamboMama! brengt plattelandsvrouwen een eerste ervaring met een STEM-product dat speciaal voor hen is gemaakt. Wij denken dat het leren gebruiken ervan ook de eerste stap kan zijn voor jonge vrouwen om vertrouwen te krijgen in moderne technologie als iets dat er ook voor hen is, en misschien wel om op het idee te worden gebracht STEM-vakken te kiezen in hun opleiding.

Moge deze Internationale Vrouwendag 2022 bijdragen aan vrede, veiligheid, recht en gelijke kansen voor iedereen, in de eerste plaats voor zwangere vrouwen in oorlogsgebieden en andere omstandigheden van extreme ontbering en van angst. Moge STEM-producten hun gezondheid en welzijn bevorderen in plaats van immens lijden en de dood te veroorzaken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *