Succesvolle missie naar Congo-Kinshasa


In oktober reisde Laetitia naar Congo-Kinshasa met haar goede vriendin Angélique Mayele, om de opening bij te wonen van een kraamkliniek in Itere Mbeng, in de provincie Kwilu, die is opgericht door Angélique. SAHFA heeft een handje geholpen om de kliniek startklaar te maken.

We hebben daar publieke debatten kunnen voeren met de bevolking over moeder- en kindersterfte, op de dag van de inauguratie van de kraamkliniek zelfs met actieve deelname van de autoriteiten. De bevolking sprak zich krachtig uit. De vrouwen voerden zelf het woord. Ze zijn het zat dat kinderen krijgen vooral angst, rouw en onaflosbare schulden betekent, vooral vanwege de vaak toegepaste keizersnede (10 maal duurder). Ze willen dat hier verandering inkomt en dat hen wordt verteld waarom die keizersnede moet. Ze willen weten waarom het zelfs zonder keizersnede altijd duurder wordt dan de geadverteerde prijs, en waarom het vaak zo slecht uitpakt, tot de dood toe. Met instemmend gemompel van hun mannen en autoriteiten vragen ze ons hen te helpen met onze app om te begrijpen hoe het nou eigenlijk zit met conceptie, zwangerschap en bevalling. Hoe het zit met hun gezondheid tijdens de zwangerschap, welke producten, diensten en voedingsmiddelen je nodig hebt. Maar ook om te zorgen dat de kwaliteit van de zorg verbetert en de kosten redelijk en voorspelbaar blijven.

In Congo zal SAHFA zich richten op de introductie van JamboMama! in Kwilu vanuit de nieuwe kraamkliniek. Maar er komt veel voorbereidend werk aan te pas voor deze afgelegen locatie. Daarom gaan we de app eerst invoeren op twee andere locaties, Uvira en Kolwezi. We hebben een geweldige JamboMama! ambassadeur in Uvira. Daar is een centrum voor moeder en kind met een coördinator aan het hoofd die zelf verloskundige is en vastbesloten is zijn cliënten kennis te laten maken met de app. In Kolwezi wordt de testfase geleid door het team van Dr. Kabongo die mij al vele jaren adviseert over de medische inhoud van de app. We zullen veel geld nodig hebben om alles te doen, maar we hebben niet in één keer veel geld nodig. Als we tijdens het lopende jaar maar giften blijven ontvangen komt het goed.

‘Als SAHFA in Kwilu slaagt, redt u ons leven’, is ons verteld. ‘Het leven van onze vrouwen, maar ook ons collectieve leven, omdat we hier in bijna volledige afzondering leven, zonder vernieuwing, zonder toevoer van goederen, diensten, kennis, gezondheidszorg, zonder Internet, zonder geldverkeer.’ Daar komt verandering in met JamboMama! en we kunnen uw hulp daarbij goed gebruiken. Wilt u ons steunen? U kunt een bedrag overmaken naar de rekening van SAHFA.

SAHFA – Smart Access to Health for All
Rekeninghouden: SAHFA ASBL
IBAN: FR76 1680 7000 5432 5849 8921 907
SWIFT/BIC: CCBPFRPPGRE

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *